Een houten freesmal om verdekte scharnieren in te krozen

Deze freesmal is qua gebruiksgemak vergelijkbaar met de freesmal voor bladscharnieren (bijv. 89×89) en wordt op dezelfde manier in het kozijn en op de deur geplaatst. Net als bij onze andere freesmallen is de kopieerring 24 mm en de beitel 18 mm. De lengte van de beitel moet minimaal 90 mm
lang zijn, om de diepte van deze scharnieren te kunnen frezen.

Enkele of dubbele variant

Er zijn twee varianten te verkrijgen. Een enkele en een dubbele freesmal (Afb. 1). De enkele freesmal is niet in alle sponningen te gebruiken. Dit komt omdat de plank te smal is, waardoor de strip tegen de buitenkant van het kozijn komt en je nog niet met de mal tegen de dagkant aan zit. Daardoor blijft er te veel achterhout zitten, waardoor je meer dan de 1,5 mm gebruikelijke speling tussen deur en kozijn krijgt. Afhankelijk van de breedte van het scharnier varieert de te gebruiken sponning grootte bij een enkele mal van 40 mm t/m 49 mm. De dubbele freesmal is in alle sponningen te gebruiken, waaronder ook grotere sponningen. Dit komt door de breedte van de plank.

Zoolbegrenzers

Het verschil bij verdekte scharnieren is, dat er twee verschillende dieptes gefreesd moeten worden. Het middelste gedeelte van het scharnier moet dieper worden gefreesd dan de onder en bovenkant, zodat er genoeg hout zit om het scharnier vast te schroeven.

Dat is mogelijk door de zoolbegrenzers die op de mal zijn gemonteerd. Draai deze opzij (Afb. 3) en de ring volgt het contour van de mal.

Draai de begrenzers naar binnen (Afb. 4), dan botst de bovenfrees tegen de begrenzers aan en kun je het midden gedeelte dieper inkrozen. zonder de mal te verplaatsen.

De begrenzers zijn instelbaar en daardoor aan te passen aan de zool van ieder type bovenfrees.

Aanslaglip & Aluminium strip

De freesmal heeft de gebruikelijke aanslaglip op de kop van de buitenste plankjes. Dit zorgt voor een aanslag aan de bovenkant van deur en voor 2 mm speling tussen deur en
kozijn. (Afb. 4)

De plankjes kunnen worden gemonteerd op het gebruikelijke aluminium profiel (stantaard lengte 2120 mm). Dit profiel is tevens de aanslag tegen de achterkant van de deur (Afb. 4). Met deze lengte kunt u deuren van 2015 mm tot 2400 mm frezen.

Positionering van het scharnier op de deur

Een belangrijk aspect van verdekte scharnieren, is de positionering op de deur. Een basisregel bij de meeste verdekte scharnieren, is dat het scharnier niet meer dan 4
mm voorhout mag hebben (het hout dat blijft zitten vanaf buitenkant deur).

Onze mallen zijn gebaseerd op deuren van 40 mm en ook te gebruiken op deuren van 39 mm. Dan blijft er 3 mm aan de voorkant van de deur zitten. Als de deur 38 mm of dunner is, adviseren wij om een aparte mal te laten maken, omdat het voorhout dan te dun wordt.

Downloads

LET OP!

Bij verdekte scharnieren mag het scharnier niet verdiept liggen in de kozijnstijl. Het scharnier moet gelijk liggen met oppervlakte van de sponning.

Als het scharnier te diep wordt in gekroosd, verlies je mogelijkheid om het scharnier na te stellen.

Zoolbegrenzer

Instructievideo

Heeft u vragen met betrekking tot dit product? Neem dan contact met ons op.

e-mail: info@riens.nl

Voor een overzicht van ons volledige assortiment en instructie video’s, kijk op:

www.riens.nl